OpenAI
Оваа страница беше машински преведена. Погледнете ја оригиналната статија на англиски јазик.

Профили во ChatGPT што може да се споделуваат

Дознајте како да го приспособите вашиот профил на ChatGPT, да управувате со тоа кој може да го гледа и да ги истакнете вашите Sites.

Ажурирано: 14 days ago

Вашиот профил на ChatGPT ги обединува вашето име, фотографија, активност и Sites што ќе изберете да ги прикажете во портфолиото. Можете да го задржите личниот профил приватен или да го споделите јавно. Во ChatGPT Business и Enterprise, поставките на работниот простор одредуваат дали колегите може да го гледаат вашиот профил во работниот простор.

Профилите што може да се споделуваат се достапни во сите земји. Во веб-верзијата и десктоп-апликацијата можете да го споделувате профилот и да прегледувате или додавате Sites во вашето портфолио. Портфолиото не е достапно на мобилни уреди. Профилите што може да се споделуваат постепено се воведуваат во работните простори на ChatGPT Enterprise.

Отворете го и приспособете го вашиот профил

Најавете се на ChatGPT и посетете ја страницата chatgpt.com/profile.

Можете да ги уредувате вашето прикажано име, профилната фотографија и биографијата. Можете да го промените и корисничкото име, освен ако вашиот работен простор на Enterprise не го управува преку SCIM. Вашиот личен профил и профилите на Business ги користат истото име, корисничко име и фотографија, а секој работен простор има своја активност, портфолио и поставки за споделување.

Можете да ги приспособите и темата и распоредот на профилот и да изберете кои секции да се прикажуваат. Овие избори се зачувуваат одделно за профилот во секој работен простор.

За да го видите или управувате вашиот профил во друг работен простор, префрлете се на тој работен простор во ChatGPT.

Споделете го вашиот личен профил

Вашиот личен профил стандардно е приватен. Ако ви е достапно споделувањето, отворете го вашиот профил, изберете „Сподели“ во горниот десен агол и поставете го споделувањето на јавно. Прегледајте ги информациите на вашиот профил пред да ја споделите врската. Споделените профили не ги прикажуваат насловите или содржината на разговорите.

Врската до вашиот профил го содржи вашето корисничко име, во овој формат: https://chatgpt.com/u/your-username. Ако го промените корисничкото име, старата врска до вашиот профил ќе престане да работи. Наместо неа, споделете ја врската со вашето ново корисничко име.

За да прегледаат профил, корисниците мора да се најават на ChatGPT. Ако вашиот личен профил е јавен, може да го гледа секој што е најавен на ChatGPT.

За вашиот личен профил повторно да биде приватен, изберете „Сподели“ во горниот десен агол на профилот и изберете ја опцијата за приватен профил.

Профили во ChatGPT Business

Business профилите стандардно се споделуваат со другите членови на истиот работен простор. За да го променат нивото на споделување, администраторите на работниот простор може да одат во Поставки за работниот простор > Дозволи и улоги > Профили на членовите и да изберат ниво на споделување, вклучително и да ги направат приватни профилите на сите членови. Членовите не можат самостојно да го менуваат нивото на споделување на својот профил во работниот простор.

За да го прегледате Business профилот на колега, префрлете се во работниот простор што го споделувате со него. Може да го прегледате кога е овозможено споделувањето во работниот простор. Луѓето надвор од тој работен простор не можат да ги гледаат неговите Business профили.

Вашиот личен профил има одделни поставки за споделување. Ако го направите јавен, вашата активност и истакнатите содржини во работниот простор на Business нема да станат јавни.

Врската до вашиот профил може да прикажува различни профили во зависност од избраниот работен простор и правата на пристап на лицето што ја отвора. Ако некој нема пристап до вашиот Business профил, може да му се прикаже вашиот личен профил, доколку е јавен.

Работни простори на Enterprise

Профилите на Enterprise може да се споделуваат само со членови на истиот работен простор. Сопствениците на работниот простор одредуваат дали се овозможени профилите на членовите и активноста на профилите, како и кој може да ги гледа профилите. Членовите не можат сами да го менуваат нивото на споделување во работниот простор.

За да променат кој може да ги гледа профилите, сопствениците на работниот простор може да отворат Поставки за работниот простор > Дозволи и улоги > Профили на членовите. Во Споделување на профилите на членовите, изберете Само сопственикот на профилот за профилите да останат приватни или Само членовите на работниот простор за да ги споделите во рамките на работниот простор.

За да го видите профилот на некој колега, најавете се на ChatGPT и префрлете се на работниот простор што го делите со него. Споделувањето профили во работниот простор мора да биде овозможено.

Ако го направите личниот профил јавен, вашата активност и портфолиото во работниот простор на Enterprise нема да станат јавни. Јавното споделување лични профили може да биде ограничено за членовите на работните простори на Enterprise.

Кориснички имиња и линкови до профили

Секој работен простор на Enterprise има свој сет кориснички имиња. Линкот до вашиот профил на Enterprise ги содржи URL-референцата на работниот простор и вашето корисничко име, на пример:

https://chatgpt.com/w/acme/your-username

Делот acme е URL-референцата на работниот простор, која се користи и за Sites. Администратор може да ја промени со потврдување домен и поставување на идентитетот на работниот простор во администраторските поставки.

Кориснички имиња управувани преку SCIM

Ако вашиот работен простор ги синхронизира корисничките имиња преку SCIM, промените на корисничките имиња се преземаат од директориумот на вашата организација. Не можете рачно да го промените корисничкото име во ChatGPT додека е овозможена синхронизацијата преку SCIM.

Разберете ги податоците за активноста на вашиот профил

На вашиот профил може да се прикажуваат бројот на пораки во Разговор, потрошувачката на токени во Работа и Codex и низите последователни денови со активност. Бројот на пораки и потрошувачката на токени се прикажуваат одделно.

Податоците за активноста вклучуваат дневни, неделни и вкупни збирови. Низите последователни денови со активност се засноваат на користењето токени во Работа или Codex. Пораките во Разговор не се сметаат во вашата низа последователни денови со активност.

Приклучоците што најмногу ги користите се прикажуваат во посебен дел.

Прикажаната активност се однесува на работниот простор што го гледате. Префрлете се на друг работен простор за да ја видите активноста во него.

Претставете ги вашите Sites

Во портфолиото на секој профил можете да прикажете најмногу 12 Sites што се во ваша сопственост.

За да додадете сајт во портфолиото, од вашиот профил изберете еден од вашите Sites. Можете да додадете и јавен сајт преку неговите опции за споделување.

Сајтот мора да припаѓа на истиот работен простор како профилот и да биде достапен за луѓето што може да го гледаат тој профил:

  • Јавен личен профил: Сајтот мора да биде јавен.

  • Споделен профил на Business или Enterprise: Сајтот мора да биде достапен за целиот работен простор или да биде јавен.

  • Приватен профил: Можете да додадете сајт што е во ваша сопственост и до кој имате пристап, вклучително и сајт споделен само со избрани лица или групи.

Додавањето сајт во вашето портфолио не менува кој има пристап до него. Ако дозволите за сајтот се променат така што луѓето што го гледаат вашиот профил повеќе немаат пристап до него, сајтот престанува да се прикажува на тој споделен профил.

Можете да отстраните сајт од портфолиото или да го промените редоследот на Sites што ги прикажувате.

Sites споделени само со избрани лица или групи не може да се прикажуваат на јавен профил или на профил споделен во работниот простор. Ако сајтот се избрише или се пренесе на друг сопственик, се отстранува од вашето портфолио.

Често поставувани прашања

Може ли да споделувам вештини на мојот личен профил?

Не може да споделувате вештини на личен профил.

Може ли да блокирам одредени луѓе за да не го гледаат мојот профил?

Не може да блокирате одредени луѓе за да не го гледаат вашиот профил. За да престанете јавно да го споделувате вашиот личен профил, направете го приватен.

Зошто некое корисничко име е недостапно кога не можам да најдам профил што го користи?

Корисничкото име може да биде зафатено дури и ако не можете да го видите профилот што го користи.

Дали оваа статија ви беше корисна?