Преглед
Кога член се отстранува од работен простор на ChatGPT, неговиот пристап до тој работен простор веднаш се укинува. Дали неговите разговори и податоци ќе се задржат или подоцна ќе се обноват зависи од планот, функцијата и соодветната политика на задржување на работниот простор.
Отстранување корисник наспроти бришење содржина
Оваа статија го опишува однесувањето на задржувањето податоци кога корисник се отстранува од работен простор на ChatGPT. Ако корисник сам ја избрише содржината преку корисничкиот интерфејс на ChatGPT, или содржината е избришана од Compliance API (за Enterprises), таа ги следи политиките наведени во Политики за задржување разговори и датотеки.
Задржување податоци според тип на работен простор
Работни простори Enterprise и Edu
Отстранувањето или деобезбедувањето член, рачно или преку SCIM, ја следи конфигурираната политика на задржување податоци на работниот простор.
Ако задржувањето е неопределено: разговорите, датотеките и Canvas документите на отстранетиот член се чуваат неопределено. Ако повторно се додаде, неговата содржина се обновува.
Ако задржувањето е временски ограничено: содржината се задржува само за конфигурираното времетраење (90 дена, 180 дена итн.). По тој период, податоците повеќе нема да бидат достапни.
Business работни простори
Задржување: разговорите, датотеките и Canvas документите се задржуваат неопределено.
Обнова при повторно додавање: ако членот повторно се додаде, неговата содржина се обновува.
Задржување податоци според функција
За сите функции, ако член повторно се додаде во работниот простор пред да се избришат поврзаните податоци, пристапот до релевантната содржина се обновува.
Разговори и датотеки
Разговорите и датотеките се означуваат за бришење во согласност со политиката на задржување податоци на работниот простор.
Canvas документи
Canvas документите се означуваат за бришење во согласност со политиката на задржување податоци на работниот простор.
Проекти и GPTs
При отстранување, проектите и GPTs на членот се преназначуваат на сопственик на работниот простор и не се означуваат за бришење. Ако членот повторно се приклучи на работниот простор, сопственоста на проектите и GPTs се префрла назад на членот.
Разговорите водени во рамките на проекти и GPTs се означуваат за бришење во согласност со политиката на задржување податоци на работниот простор.
Белешка за приватноста: кога проектите или GPTs се преназначуваат на сопственик на работниот простор, се менува само сопственоста на проектот или GPT. Разговорите и датотеките создадени од отстранетиот член не се префрлаат и не се видливи за сопственикот на работниот простор.
