Profil ChatGPT anda menghimpunkan nama, foto, aktiviti dan Laman yang anda pilih untuk dipamerkan. Anda boleh mengekalkan profil peribadi anda sebagai tertutup atau berkongsinya secara terbuka. Dalam ChatGPT Business, tetapan ruang kerja menentukan sama ada rakan sekerja boleh melihat profil ruang kerja anda.
Profil yang boleh dikongsi tersedia di semua negara. Di web dan desktop, anda boleh berkongsi profil anda serta melihat atau menambahkan Laman pada ruang pameran anda. Ruang pameran tidak tersedia pada peranti mudah alih. Profil yang boleh dikongsi untuk ChatGPT Enterprise akan tersedia tidak lama lagi.
Buka dan sesuaikan profil anda
Log masuk ke ChatGPT dan lawati chatgpt.com/profile.
Anda boleh mengedit nama paparan, nama pengguna, foto profil dan bio anda. Profil peribadi dan Business anda menggunakan nama, nama pengguna dan foto yang sama, manakala setiap ruang kerja mempunyai aktiviti, ruang pameran dan tetapan perkongsiannya sendiri.
Anda juga boleh menyesuaikan tema dan reka letak profil anda serta memilih bahagian yang hendak dipaparkan. Pilihan ini disimpan secara berasingan untuk profil setiap ruang kerja.
Untuk melihat atau mengurus profil anda dalam ruang kerja lain, beralih ke ruang kerja tersebut dalam ChatGPT.
Kongsi profil peribadi anda
Profil peribadi anda ditetapkan sebagai tertutup secara lalai. Jika ciri perkongsian tersedia untuk anda, buka profil anda, pilih Kongsi di penjuru kanan atas dan pilih tahap perkongsian awam. Semak maklumat pada profil anda sebelum berkongsi pautannya. Profil yang dikongsi tidak memaparkan tajuk atau kandungan perbualan.
Pautan profil anda menggunakan nama pengguna anda dalam format ini: https://chatgpt.com/u/your-username. Jika anda menukar nama pengguna, pautan profil lama anda tidak lagi berfungsi. Sebaliknya, kongsi pautan yang menggunakan nama pengguna baharu anda.
Pengguna mesti log masuk ke ChatGPT untuk melihat profil. Jika profil peribadi anda ditetapkan sebagai awam, sesiapa sahaja yang log masuk ke ChatGPT boleh melihatnya.
Untuk menjadikan profil peribadi anda tertutup semula, pilih Kongsi di penjuru kanan atas profil anda dan pilih untuk menjadikannya tertutup.
Profil dalam ChatGPT Business
Profil Business dikongsi dengan ahli lain dalam ruang kerja yang sama secara lalai. Untuk menukar tahap perkongsian, pentadbir ruang kerja boleh pergi ke Tetapan ruang kerja > Kebenaran & peranan > Profil ahli dan memilih tahap perkongsian, termasuk menjadikan semua profil ahli tertutup. Ahli tidak boleh menukar sendiri tahap perkongsian profil ruang kerja mereka.
Untuk melihat profil Business rakan sekerja, beralih ke ruang kerja yang anda kongsi dengan mereka. Anda boleh melihatnya apabila perkongsian dalam ruang kerja didayakan. Orang di luar ruang kerja itu tidak boleh melihat profil Business di dalamnya.
Profil peribadi anda mempunyai tetapan perkongsian yang berasingan. Menjadikannya awam tidak menjadikan aktiviti atau ruang pameran anda dalam ruang kerja Business terbuka kepada umum.
Pautan profil anda boleh memaparkan profil yang berbeza bergantung pada ruang kerja yang dipilih oleh pelawat dan akses yang mereka miliki. Jika seseorang tidak dapat mengakses profil Business anda, mereka mungkin melihat profil peribadi anda jika profil itu ditetapkan sebagai awam.
Fahami aktiviti profil anda
Profil anda boleh memaparkan bilangan mesej Sembang, penggunaan token Kerja dan Codex, serta rekod aktiviti berturut-turut. Bilangan mesej dan penggunaan token dipaparkan secara berasingan.
Aktiviti merangkumi jumlah harian, mingguan dan terkumpul. Rekod aktiviti berturut-turut dikira berdasarkan aktiviti token daripada Kerja atau Codex. Mesej Sembang tidak diambil kira dalam rekod aktiviti berturut-turut anda.
Pemalam yang paling kerap anda gunakan dipaparkan dalam bahagian berasingan.
Aktiviti yang dipaparkan adalah daripada ruang kerja yang sedang anda lihat. Tukar ruang kerja untuk melihat aktiviti daripada ruang kerja lain.
Pamerkan Laman anda
Anda boleh mempamerkan sehingga 12 Laman milik anda pada setiap profil.
Untuk menambahkan Laman pada ruang pameran anda, pilih salah satu Laman anda daripada profil anda. Anda juga boleh menambahkan Laman awam melalui pilihan perkongsian Laman itu.
Laman itu mesti berada dalam ruang kerja yang sama dengan profil tersebut dan boleh diakses oleh orang yang boleh melihat profil itu:
Profil peribadi yang terbuka kepada umum: Laman mesti ditetapkan sebagai awam.
Profil Business yang dikongsi: Laman mesti boleh diakses oleh semua ahli ruang kerja atau ditetapkan sebagai awam.
Profil tertutup: Anda boleh menambahkan Laman yang anda miliki dan boleh akses, termasuk Laman yang dikongsi hanya dengan orang atau kumpulan terpilih.
Menambahkan Laman pada ruang pameran anda tidak mengubah siapa yang boleh mengaksesnya. Jika kebenaran Laman berubah sehingga orang yang melihat profil anda tidak lagi boleh mengaksesnya, Laman itu tidak lagi dipaparkan pada profil yang dikongsi tersebut.
Anda boleh mengalih keluar Laman daripada ruang pameran anda atau menukar susunan Laman yang dipaparkan.
Laman yang dikongsi hanya dengan orang atau kumpulan terpilih tidak boleh dipaparkan pada profil awam atau profil yang dikongsi dalam ruang kerja. Jika Laman dipadamkan atau dipindahkan kepada pemilik lain, Laman itu akan dialih keluar daripada ruang pameran anda.
Soalan lazim
Bolehkah saya berkongsi Kemahiran pada profil peribadi saya?
Anda tidak boleh berkongsi Kemahiran pada profil peribadi.
Bolehkah saya menyekat orang tertentu daripada melihat profil saya?
Anda tidak boleh menyekat orang tertentu daripada melihat profil anda. Untuk berhenti berkongsi profil peribadi anda secara terbuka, jadikannya tertutup.
Mengapakah sesuatu nama pengguna tidak tersedia walaupun saya tidak dapat menemui profil yang menggunakannya?
Sesuatu nama pengguna mungkin sudah diambil walaupun anda tidak dapat melihat profil yang menggunakannya.
