Uwaga: Od 24 czerwca 2026 r. stanowiska Codex nie będą już dostępne w nowych planach ChatGPT Business ani w przestrzeniach roboczych Business, do których przed tą datą nie dodano żadnego stanowiska Codex. W przestrzeniach roboczych Business, do których przed 24 czerwca 2026 r. dodano stanowisko Codex — wliczając zaproszenia oczekujące tego dnia — nadal będzie można zarządzać stanowiskami Codex rozliczanymi według użycia i dodawać kolejne.
Omówienie
ChatGPT Business to środowisko współpracy, ale każdy użytkownik ma własną historię czatów i sam decyduje, co udostępnia. Udostępnione linki pozwalają członkom zespołu wyświetlać konkretne rozmowy, a dane przestrzeni roboczej są przetwarzane zgodnie z warunkami Business i zobowiązaniami dotyczącymi prywatności.
Prywatność i przetwarzanie danych
ChatGPT Business przestrzega naszych Warunków Business oraz zasad ochrony prywatności wymienionych na stronie Prywatność Enterprise. OpenAI nie będzie trenować modeli na danych Twojej przestrzeni roboczej.
Dane Business są domyślnie wyłączone z trenowania i szyfrowane podczas przesyłania oraz w spoczynku.
W przestrzeni roboczej ChatGPT Business każdy użytkownik ma własną historię czatów i Codex. Inni członkowie nie widzą automatycznie tych czatów ani aktywności w Codex.
Te same zobowiązania dotyczące prywatności nadal obowiązują, gdy przestrzeń robocza korzysta z Codex lub innych funkcji rozliczanych według użycia w ChatGPT Business.
Widoczność dla administratorów i analityka użycia
Kontrole wydatków na poziomie przestrzeni roboczej mogą pokazywać metryki operacyjne, takie jak użycie i kredyty. Nie dają one automatycznie innym członkom pełnego dostępu do prywatnej historii czatów użytkownika. Więcej informacji znajdziesz w artykule Zarządzanie kredytami i kontrolami wydatków w ChatGPT Business.
Udostępnione linki
Udostępnione linki umożliwiają użytkownikom przestrzeni roboczej ChatGPT Business wygenerowanie unikatowego adresu URL rozmowy i udostępnienie go innym członkom tej samej przestrzeni.
Udostępnione rozmowy mogą zawierać obsługiwane obrazy lub przesłane pliki — zależnie od sposobu udostępniania i uprawnień odbiorcy. Przed udostępnieniem sprawdź udostępnianą zawartość.
Jeśli udostępniony link otworzy osoba spoza przestrzeni roboczej:
Nie zobaczy udostępnionego czatu.
Zostanie przekierowana na stronę główną ChatGPT, gdzie zobaczy komunikat o braku dostępu.
Jeśli odbiorca będzie kontynuować udostępnioną rozmowę:
W jego przestrzeni roboczej zostanie utworzona nowa prywatna rozmowa.
Nowa rozmowa nie jest domyślnie udostępniana.
Jeśli na koncie jest dostępne udostępnianie zaplanowanych zadań, członek ChatGPT Business może udostępnić odpowiednie zadanie innym członkom tej samej przestrzeni roboczej. Osoby spoza przestrzeni roboczej nie mogą otworzyć linku do zadania utworzonego w tej przestrzeni. Członkowie ChatGPT Business mogą wyświetlić link do zadania z konta osobistego, ale nie mogą zaplanować go w swojej przestrzeni roboczej Business.
Udostępnione zaplanowane zadanie obejmuje jego tytuł, instrukcje, harmonogram i pierwotną strefę czasową. Nie obejmuje imienia i nazwiska twórcy, historii czatów, wcześniejszych wyników zadania, zapisanych wspomnień, instrukcji niestandardowych ani danych uwierzytelniających połączonych aplikacji. Każdy uprawniony odbiorca, który zaplanuje zadanie, utworzy jego osobną kopię na własnym koncie.
Zarządzanie udostępnionymi linkami
Przejdź do sekcji Ustawienia > Ustawienia danych.
W sekcji Udostępnione linki wybierz Zarządzaj.
Aby usunąć udostępniony link, wybierz Usuń udostępniony link.
Jeśli link przestanie być udostępniany, każda osoba, która spróbuje później uzyskać do niego dostęp, zobaczy błąd i zostanie przekierowana do pustego okna czatu.
Linkami do udostępnionych zaplanowanych zadań można zarządzać wraz z innymi udostępnionymi linkami lub w oknie zadania Udostępnij zadanie. Aby usunąć link do zadania, wybierz ikonę kosza obok udostępnionego linku, a następnie wybierz Usuń udostępnienie, aby potwierdzić. Usunięcie linku nie powoduje usunięcia pierwotnego zadania ani żadnej osobnej kopii, którą członek zespołu już zaplanował.
Korzystanie z zadań wyzwalanych zdarzeniami w połączonych aplikacjach
Członkowie ChatGPT Business mogą tworzyć w trybie Work zadania wyzwalane zdarzeniami (oparte na webhookach), korzystając z obsługiwanych połączeń z Gmail, Slack i GitHub. Członkowie korzystają z własnego dostępu do połączonych aplikacji i własnych uprawnień w przestrzeni roboczej.
W przypadku zadań wyzwalanych przez Slack dodaj @ChatGPT do każdego kanału monitorowanego przez zadanie. Zadania wyzwalane zdarzeniami mogą być udostępniane i planowane przez członków zespołu korzystających z własnych połączonych aplikacji i uprawnień.
Granice współpracy
Przestrzeń robocza ChatGPT Business jest przeznaczona do współpracy, ale współpraca nie oznacza, że cała historia czatów jest udostępniana. Użytkownicy mogą udostępniać konkretne czaty i GPT, ale nie mogą automatycznie wyświetlać prywatnej historii czatów innych członków.
Stanowisko Codex nie zmienia tych granic współpracy. Typ stanowiska wpływa na dostęp do produktu, a nie na to, czy inni członkowie mogą automatycznie czytać czaty użytkownika.
Często zadawane pytania
Dlaczego nie widzę wszystkich czatów moich członków w przestrzeni roboczej Business?
Ponieważ każdy użytkownik ma własną historię czatów. Przestrzeń robocza Business umożliwia współpracę, ale czaty nie są automatycznie widoczne dla innych członków.
Czy analityka użycia pozwala administratorom czytać wszystkie czaty użytkowników?
Nie. Analityka użycia i kontrole wydatków są oddzielone od dostępu do transkrypcji czatów. Każdy użytkownik nadal ma własną historię czatów, chyba że zdecyduje się udostępnić konkretny czat, GPT lub inny zasób.
Czy korzystanie z Codex zmienia politykę OpenAI dotyczącą trenowania na danych przestrzeni roboczej Business?
Nie. Dane przestrzeni roboczej Business są domyślnie wyłączone z trenowania, także wtedy, gdy przestrzeń robocza korzysta z Codex w ChatGPT Business.
Co się stanie, jeśli udostępnię link osobie spoza mojej przestrzeni roboczej?
Nie będzie ona mogła zobaczyć udostępnionego czatu i zostanie przekierowana na stronę główną ChatGPT z komunikatem, że nie ma dostępu.
Czy mogę całkowicie wyłączyć udostępnione linki?
Nie. Ta funkcja jest dostępna w ChatGPT Enterprise.
Ta różnica dotyczy również linków do zaplanowanych zadań. ChatGPT Business nie udostępnia dostępnej w ChatGPT Enterprise funkcji wyłączania udostępnionych linków w całej przestrzeni roboczej. Członkowie ChatGPT Business mogą usuwać utworzone przez siebie linki, ale nie mogą użyć ustawienia dostępnego wyłącznie w ChatGPT Enterprise, aby wyłączyć udostępnianie wszystkim użytkownikom.
Czy mogę wyeksportować swoje dane z przestrzeni roboczej Business?
Nie. Eksport danych nie jest dostępny w przestrzeni roboczej ChatGPT Business.
Zaplanowane zadania ani linki do udostępnionych zaplanowanych zadań nie zmieniają tego ograniczenia. Nie można eksportować danych z przestrzeni roboczej ChatGPT Business.
