Memorijom možete upravljati pomoću dvije postavke.
Koristi sačuvane memorije: To su podaci koje ste izričito zatražili od ChatGPT-a da zapamti, kao što su vaše ime, omiljena boja ili prehrambene navike.
Koristi historiju razgovora: ChatGPT može koristiti i informacije iz vaših prethodnih razgovora kako bi budući razgovori bili korisniji. Naprimjer, ako ste jednom rekli da volite tajlandsku hranu, to može uzeti u obzir kada sljedeći put pitate: „Šta da jedem za ručak?“ ChatGPT ne pamti svaki detalj iz prethodnih razgovora, pa koristite sačuvane memorije za sve što želite da uvijek ima na umu.
Kada su te postavke dostupne na vašem računu, možete odabrati koje postavke memorije želite koristiti. Za povezani račun tinejdžera roditelj ili staratelj može upravljati korištenjem sačuvanih memorija putem opcije roditeljski nadzor.
Kada je opcija „Koristi historiju razgovora“ uključena, ChatGPT će se oslanjati na vaše prethodne razgovore kako bi se prisjetio korisnih informacija koje ste podijelili. Te informacije koristi da sazna više o vašim interesima i preferencijama, čime buduće razgovore čini prilagođenijim i relevantnijim. Kao i kod prilagođenih uputa, kada je ova postavka uključena, relevantne informacije iz prethodnih razgovora mogu se dodati novim razgovorima. Budući da ChatGPT ne pamti svaki detalj iz prethodnih razgovora, koristite sačuvane memorije za sve što želite da uvijek zapamti.
Kako mogu uključiti ili isključiti korištenje historije razgovora?
Korištenje historije razgovora možete uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku klikom na ikonu profila > Postavke > Personalizacija:
Isključivanjem sačuvane memorije neće se izbrisati ništa što je već zapamćeno. Ni brisanjem razgovora neće se ukloniti sačuvana memorija iz tog razgovora. Za upravljanje sačuvanim memorijama idite na Postavke > Personalizacija > Sažetak memorije, kliknite na Upravljaj, a zatim pomoću upita ažurirajte ili prilagodite svoje memorije. Ako je potrebno, tamo odaberite Izbriši i isključi memoriju.
Da biste nešto potpuno uklonili, izbrišite i sačuvanu memoriju u Postavkama i razgovor u kojem ste to prvobitno podijelili.
