Przełączanie kont jest obecnie dostępne w przeglądarkowej wersji ChatGPT. Nie jest jeszcze obsługiwane w aplikacji komputerowej Codex ani w natywnych aplikacjach mobilnych ChatGPT.
Funkcja przełączania kont pozwala utrzymywać zalogowanie na 2 kontach ChatGPT jednocześnie i błyskawicznie przełączać się między nimi — bez wylogowywania.
Ułatwia to oddzielenie spraw służbowych od prywatnych podczas korzystania z tej samej przeglądarki lub urządzenia.
Co umożliwia funkcja przełączania kont
Dzięki funkcji przełączania kont możesz:
Utrzymywać zalogowanie na 2 kontach w tej samej sesji
Błyskawicznie przełączać się między nimi
Zachować całkowicie oddzielne czaty, pamięć, historię, rozliczenia i przestrzenie robocze
Każde konto pozostaje niezależne. Przełączanie nie scala ani nie łączy kont.
Jak działa funkcja przełączania kont
Korzystaj z 2 kont bez wylogowywania
Możesz jednocześnie korzystać z:
Konta osobistego (np. bobby@gmail.com)
Konta służbowego (np. bobby@acmecorp.com)
W danej chwili aktywne jest tylko jedno konto, ale przełączenie następuje natychmiast.
Możesz tworzyć kolejne konta, ale funkcja przełączania obsługuje maksymalnie 2 zalogowane konta w jednej sesji.
Dodawanie konta
Aby dodać drugie konto:
Otwórz menu konta.
Wybierz Dodaj konto.
Zaloguj się lub utwórz nowe konto.
Nie musisz wylogowywać się z obecnego konta, aby dodać kolejne.
Utworzenie drugiego konta nie wymaga opłaty. Nowo utworzone konto będzie domyślnie korzystać z planu Free.
Przełączanie kont
Do przełączania kont służy menu konta. Po przełączeniu wszystkie czaty, pamięć, pliki i ustawienia będą pochodzić z wybranego konta. Dostępne będą tylko przestrzenie robocze powiązane z tym kontem (jeśli takie istnieją).
Przełączanie to nie scalanie. Przełączanie kont nie powoduje:
Przenoszenia czatów między kontami
Współdzielenia pamięci ani historii rozmów
Współdzielenia plików ani przesłanych materiałów
Łączenia rozliczeń ani subskrypcji
Scalania przestrzeni roboczych
Jeśli chcesz, aby Twoje dane służbowe podlegały zasadom organizacji, przed rozpoczęciem rozmowy upewnij się, że korzystasz z konta służbowego.
Konta służbowe i Enterprise
Jeśli Twoja organizacja zarządza Twoim kontem ChatGPT:
Administrator może mieć dostęp do danych powiązanych z tym kontem i możliwość zarządzania nimi.
Dane utworzone na koncie zarządzanym podlegają zasadom Twojej organizacji.
Przełączanie kont nie zmienia obowiązujących zasad.
Więcej informacji znajdziesz w artykule: Dostęp do danych na zarządzanym koncie ChatGPT. Jeśli nie wiesz, z którego konta korzystasz, sprawdź aktywne konto widoczne w menu konta. Jeśli masz pytania dotyczące konta zarządzanego przez organizację, skontaktuj się z administratorem IT.
Konto służy do logowania się do ChatGPT. Przestrzeń robocza to miejsce, w którym znajdują się Twoje czaty, treści i ustawienia. Jedno konto może mieć dostęp do wielu przestrzeni roboczych, w tym osobistej i firmowej. Osobista przestrzeń robocza powiązana ze służbowym adresem e-mail to nie to samo co oddzielne konto z Twoim prywatnym adresem e-mail.
Do użytku osobistego utwórz oddzielne konto z adresem e-mail, który należy do Ciebie i nad którym masz kontrolę. Unikaj używania służbowego lub firmowego adresu e-mail do prywatnych rozmów i przechowywania prywatnych danych.
Jeśli po zakończeniu zatrudnienia pracodawca odbierze Ci dostęp do służbowej poczty lub zarządzanej przestrzeni roboczej, utracisz dostęp do danego konta lub przestrzeni roboczej oraz przechowywanych tam prywatnych danych. Przełączanie kont nie pozwoli zachować tego dostępu ani nie przeniesie danych na Twoje konto osobiste.
Jeśli scalisz osobistą przestrzeń roboczą z przestrzenią Enterprise lub Business, osobista przestrzeń robocza zostanie zamknięta po scaleniu. Scalenie jest nieodwracalne: nie można później oddzielić ani przywrócić pierwotnej osobistej przestrzeni roboczej. Niektóre zaproszenia do Business pozwalają zachować oddzielną osobistą przestrzeń roboczą. Sprawdź dostępne opcje, zanim przejdziesz dalej.
Dołączenie do Enterprise przy użyciu zweryfikowanego firmowego adresu e-mail może wymagać zamknięcia osobistej przestrzeni roboczej przez jej scalenie lub wyeksportowanie i usunięcie jej danych. Administratorzy Business nie mogą wymagać scalenia ani usunięcia osobistej przestrzeni roboczej.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę scalić 2 konta za pomocą funkcji przełączania kont?
Nie. Funkcja przełączania kont ułatwia dostęp do wielu kont, ale ich nie scala.
Czy ta funkcja działa we wszystkich planach?
Przełączanie kont działa we wszystkich planach, ale Twoja organizacja może decydować o dostępności tej funkcji w zarządzanej przestrzeni roboczej. Jeśli w zarządzanej przestrzeni roboczej nie widzisz opcji dodawania lub przełączania kont, skontaktuj się z jej administratorem.
Co się stanie, jeśli moja przestrzeń robocza zostanie dezaktywowana?
Jeśli przestrzeń robocza powiązana z kontem zostanie dezaktywowana:
Może pojawić się baner wyjaśniający tę zmianę.
Może pojawić się prośba o zalogowanie się na inne konto lub wykupienie nowej subskrypcji (w zależności od planu).
ChatGPT nie przełączy Cię automatycznie na inne konto.
Kiedy warto korzystać z drugiego konta?
Oddzielne konto przyda się, jeśli chcesz mieć:
Wyraźny podział na czaty służbowe i prywatne
Oddzielną historię rozmów
Oddzielne rozliczenia lub różne plany subskrypcji
Różne przestrzenie robocze
Różne ustawienia prywatności lub zarządzania
Jeśli chcesz, aby Twoja aktywność służbowa podlegała zasadom organizacji, do rozmów związanych z pracą używaj zarządzanego konta służbowego.
