OpenAI
Ta strona została przetłumaczona maszynowo. Wyświetl oryginalny artykuł w języku angielskim.

Kontrola danych w ChatGPT

Dowiedz się, jak zarządzać trenowaniem modeli, historią czatów, eksportem danych, usuwaniem konta i innymi opcjami prywatności w ChatGPT.

Zaktualizowano: 13 hours ago

Przegląd

Ustawienia zarządzania danymi pozwalają wybrać, czy Twoje rozmowy mają być wykorzystywane do trenowania modeli OpenAI. Możesz też za ich pomocą eksportować dane, zarządzać udostępnionymi linkami i innymi ustawieniami danych dostępnymi na Twoim koncie.

Dostępne ustawienia zależą od tego, czy korzystasz z konta po zalogowaniu, a także od Twojego planu i ustawień przestrzeni roboczej.

Gdzie znaleźć ustawienia zarządzania danymi

Otwórz Ustawienia i wybierz Zarządzanie danymi, aby zarządzać opcjami dostępnymi na Twoim koncie.

Centrum prywatności wyjaśnia dostępne opcje prywatności i pomaga znaleźć ustawienia, które nimi sterują. Nadal możesz zarządzać tymi ustawieniami w menu Ustawienia w ChatGPT.

Wyłączanie opcji „Ulepszaj model dla wszystkich”

W osobistych przestrzeniach roboczych z planem ChatGPT Free, Plus lub Pro udostępnianie danych jest domyślnie włączone. Możesz wyłączyć opcję Ulepszaj model dla wszystkich i zachować historię czatów.

Gdy opcja „Ulepszaj model dla wszystkich” jest wyłączona, Twoje nowe rozmowy nie będą wykorzystywane do trenowania modeli OpenAI. Nadal mogą pojawiać się w historii czatów.

Tryb głosowy ma osobne ustawienie udostępniania danych do trenowania modeli. Więcej informacji o dostępnych opcjach prywatności znajdziesz w Portalu ochrony prywatności.

W przeglądarce (po zalogowaniu)

  1. Otwórz menu swojego konta.

  2. Wybierz Ustawienia.

  3. Wybierz Zarządzanie danymi.

  4. Wybierz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”, wyłącz ją i wybierz Gotowe.

ChatGPT Data controls modal with Improve the model for everyone turned off

iOS i Android

  1. Otwórz pasek boczny.

  2. Wybierz ikonę swojego profilu, aby otworzyć Ustawienia.

  3. Wybierz Zarządzanie danymi.

  4. Wyłącz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”.

Po zalogowaniu ustawienie Ulepszaj model dla wszystkich obowiązuje na Twoim koncie zarówno w przeglądarce, jak i na urządzeniach mobilnych.

Korzystanie bez logowania

Jeśli korzystasz z ChatGPT bez logowania, otwórz Ustawienia i wyłącz opcję „Ulepszaj model dla wszystkich”. Twój wybór zostanie zapisany w tej przeglądarce.

ChatGPT Settings toggle for Improve the model for everyone turned off

Zarządzanie wykorzystaniem zadań Codex do trenowania modeli

Jeśli korzystasz z Codex w ramach osobistego planu ChatGPT, opcja „Ulepszaj model dla wszystkich” obejmuje również Twoje zadania Codex. Wyłącz ją w ChatGPT lub wybierz opcję „Nie trenuj na moich treściach” w Portalu ochrony prywatności. Każda z tych opcji wystarczy, by objąć zarówno rozmowy w ChatGPT, jak i zadania Codex. Nie musisz korzystać z obu. Po rezygnacji nowe rozmowy i zadania nie będą wykorzystywane do trenowania modeli OpenAI.

W ustawieniach Codex znajduje się osobna opcja Uwzględnij środowiska, która określa, czy dodatkowy kontekst z Twoich środowisk Codex może być wykorzystywany do trenowania modeli OpenAI. Zmiana ustawienia w ChatGPT lub rezygnacja za pośrednictwem Portalu ochrony prywatności nie zmienia tej opcji.

Co dzieje się z zapisanymi czatami

Wyłączenie opcji „Ulepszaj model dla wszystkich” nie usuwa ani nie ukrywa zapisanych czatów.

  • Zwykłe czaty pozostają w historii.

  • Zarchiwizowane czaty pozostają w archiwum.

  • Jeśli na Twoim koncie dostępna jest funkcja Zablokowane czaty, zablokowane czaty pozostają zapisane, ale są ukryte na standardowym pasku bocznym, w funkcji Szukaj, na liście ostatnich czatów, w powiadomieniach i podglądach. Nadal obowiązują wybrane przez Ciebie ustawienie Ulepszaj model dla wszystkich oraz odpowiednie zasady przestrzeni roboczej.

  • Czaty w projektach pozostają w swoich projektach.

Zarchiwizowanie czatu nie zmienia tego, czy może on być wykorzystywany do trenowania modeli OpenAI. Nadal obowiązuje wybrane przez Ciebie ustawienie „Ulepszaj model dla wszystkich”.

Czat tymczasowy

Dopóki te czaty pozostają tymczasowe:

  • nie pojawiają się w historii czatów

  • nie tworzą ani nie aktualizują wspomnień

  • nie są wykorzystywane do ulepszania modeli OpenAI

  • mogą być przechowywane przez maksymalnie 30 dni ze względów bezpieczeństwa

Przed rozpoczęciem rozmowy wybierz, czy czat tymczasowy ma być spersonalizowany. Spersonalizowany czat tymczasowy może korzystać z istniejących wspomnień, instrukcji niestandardowych i wtyczek, zgodnie z ustawieniami Twojego konta i przestrzeni roboczej. Możesz wyłączyć personalizację przy rozpoczynaniu czatu.

Jeśli zapiszesz czat tymczasowy, stanie się on zwykłym czatem w Twojej historii i będą go obejmować ustawienia personalizacji i ulepszania modeli wybrane na Twoim koncie.

Więcej informacji o czacie tymczasowym znajdziesz w artykule: Czat tymczasowy w ChatGPT.

Eksportowanie danych

Zalogowani użytkownicy ChatGPT Free, Go, Plus i Pro mogą poprosić o kopię swoich danych w ustawieniach ChatGPT. Możesz też skorzystać z Portalu ochrony prywatności OpenAI.

Samodzielne eksportowanie danych nie jest dostępne w przestrzeniach roboczych ChatGPT Business, Enterprise ani ChatGPT dla służby zdrowia. W tej sprawie należy zwrócić się do właściciela przestrzeni roboczej. W przestrzeniach roboczych ChatGPT Edu spełniających odpowiednie warunki eksportowanie danych może być dostępne po włączeniu tej opcji przez administratora.

Więcej instrukcji i informacji o dostępności eksportowania danych znajdziesz w artykule: Eksportowanie historii i danych z ChatGPT.

Usuwanie konta

Zalogowani użytkownicy ChatGPT Free, Go, Plus i Pro mogą usunąć swoje konto w ustawieniach ChatGPT. Usunięcie konta OpenAI jest nieodwracalne i wpływa na powiązane z nim dane i subskrypcje. Samodzielne usunięcie konta nie jest dostępne w zarządzanych przestrzeniach roboczych. W tej sprawie należy zwrócić się do właściciela przestrzeni roboczej. Aby uzyskać pomoc dotyczącą zarządzanego konta, skontaktuj się ze swoją organizacją.

Instrukcje usuwania konta i ważne informacje dotyczące rozliczeń znajdziesz w artykule: Usuwanie konta ChatGPT.

Pamięć i kontekst związany z bezpieczeństwem

Pamięć określa, w jaki sposób ChatGPT personalizuje odpowiedzi. Ustawienia trenowania modeli określają, czy treści spełniające odpowiednie warunki mogą być wykorzystywane do ulepszania modeli OpenAI. Są to odrębne ustawienia.

Wyłączenie pamięci lub personalizacji nie wyłącza funkcji bezpieczeństwa. W rzadkich sytuacjach wysokiego ryzyka mogą one wykorzystywać ograniczony kontekst istotny dla bezpieczeństwa, aby pomóc ChatGPT udzielać bezpieczniejszych odpowiedzi.

Więcej informacji o funkcji Pamięć znajdziesz w artykule: Pamięć w ChatGPT.

Zarządzane przestrzenie robocze

Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje treści z przestrzeni roboczych ChatGPT Business, Enterprise, Edu ani ChatGPT dla służby zdrowia do trenowania swoich modeli.

Domyślnie OpenAI nie wykorzystuje też danych wejściowych i wyjściowych przekazywanych za pośrednictwem Platformy API do trenowania swoich modeli.

Zarządzane przestrzenie robocze mogą również mieć ustawienia przechowywania danych, funkcji Pamięć, zgodności z przepisami i dostępu określone na poziomie organizacji.

Nadal obowiązują zasady Twojej organizacji dotyczące prywatności, przechowywania danych i dostępu.

Więcej informacji o prywatności w firmach znajdziesz tutaj: Prywatność firm w OpenAI.

Ustawienia reklam

Tam, gdzie reklamy są dostępne, odrębne ustawienia mogą określać sposób ich personalizacji.

Więcej informacji o reklamach znajdziesz w artykule: Reklamy w ChatGPT.

Często zadawane pytania

Czy mogę zmienić ustawienie „Ulepszaj model dla wszystkich”?

Tak, jeśli jest ono dostępne na Twoim koncie. Ustawienia rodzica lub opiekuna oraz zasady zarządzania przestrzenią roboczą mogą ograniczać możliwość jego zmiany.

Czy wyłączenie trenowania modeli usuwa moje czaty?

Nie. Jeśli chcesz usunąć treści, musisz osobno usunąć czat lub swoje konto.

Co jeśli rezygnacja z udostępniania danych do trenowania modeli została już zgłoszona za pośrednictwem pomocy technicznej OpenAI lub wniosku dotyczącego prywatności?

OpenAI nadal respektuje rezygnację przypisaną do konta.

Co się stanie, jeśli prześlę opinię po rezygnacji z udostępniania danych do trenowania modeli?

Jeśli zdecydujesz się przekazać opinię, na przykład klikając kciuk w górę lub w dół przy odpowiedzi, cała rozmowa powiązana z tą opinią może zostać wykorzystana do trenowania modeli OpenAI. Więcej informacji znajdziesz w artykule: Jak wykorzystujemy Twoje dane do ulepszania modeli.

Czy ten artykuł był pomocny?